Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
januari
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Veertienjarige scooterdieven opgepakt

Twee 14-jarige jongens uit Krimpen aan den IJssel zijn zaterdagavond aangehouden voor scooterdiefstal. Zaterdagmiddag werd een scooter gestolen bij ontmoetingscentrum De Tuyter. De eigenaresse was vergeten de sleutel uit het contact te halen. Na een oproep van de eigenaresse op social media, kwam de naam van de tiener naar voren.
De jongen bleek met een stel vrienden in een woning in Ouderkerk aan den IJssel te zitten, waar in de tuin de inmiddels overgespoten scooter bleek te staan.

Nieuwe tekening Van Gogh ontdekt

Een tekening van een steengroeve in Parijs uit 1886 is van de hand van Vincent van Gogh, hebben deskundigen vastgesteld. Het Singer Museum in Laren heeft het werk vandaag, dinsdag, gepresenteerd. het gaat niet om een voorstudie, maar de tekening doet wel sterk denken aan Van Goghs olieschilderij De heuvel van Montmartre. De tekening is afkomstig uit een nalatenschap en werd door een kleinzoon aan experts voorgelegd. Het gebeurt zelden dat er nieuw werk aan Van Gogh kan worden toegeschreven.

Maurits verbannen uit Mauritshuis

Volgens de VVD en de PVV heeft het Mauritshuis de plank misgeslagen door een buste van Johan Maurits van Nassau weg te halen uit de foyer. Dit gebeurde na kritiek van onder anderen kunsthistoricus en huidig GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil. Hij vindt dat het museum de rol die Johan Maurits speelde in het slavernijverleden van Nederland heeft 'wegepasteuriseerd'.
Historici denken bij de naam Johan Maurits van Nassau niet meteen aan slavernij, eerder aan zijn pogingen Brasilië tot een Nederlandse colonie te maken, wat mislukte door onvoldoende steun uit het moederland.

Dingen in hun tijd zien

Historici dienen dingen in hun tijd te zien. Het zou prettig zijn als andere Nederlanders dat ook zouden proberen. Het is erg eenvoudig iemand uit de 16de eeuw van wreedheid te beschuldigen, omdat hij iemand op een wrede wijze ter dood laat brengen. Inderdaad wij zouden Balthzar Geraerds (voor niet-geschiedkundigen: de moordenaar van Willem van Oranje, u weet wel die van het Wilhelmus) niet meer in het openbaar zo'n gruwelijke dood laten sterven. Hij had nu waarschijnlijk levenslang tbs gekregen. Onze voorouders hadden geen problemen met slavernij en kolonisme; ze wisten niet beter en opereerden binnen de wet.

Macron wil overvolle cellen aanpakken

Hij liet weten, dat hij de penitiaire inrichtingen 'grondig wil moderniseren'. Overvolle cellen, ongedierte, geweld en te weinig bewakers. Frankrijk is vaak op de vingers getikt vanwege de penibele situatie in haar gevangenissen. President Macron noemde die maandag 'onwaardig'. Eind volgende maand komt hij met een verbeterplan over het reilen en zeilen. Hij zei zich ervoor te schamen dat gedetineerden op matrassen op de grond slapen. Gevangenen zitten onder de bulten vanwege parasieten, enkelen werden ziek van rattenbeten en dan is er de overbevoking van de cellen.

Kim Jong-un stuurt symfonieorkest

Dankzij de komende Olympische Spelen in Pyeongchang die op 9 februari beginnen, lijkt volgens defensie-analisten zoals Nederlander Peter Wijninga een conflict op het Koreaanse schiereiland voorlopig van de baan. Het sportevenement zorgt voor het heel voorzichtig ontdooien van de verhoudingen tussen Noord-Korea en de rest van de wereld. Noord-Korea vaardigt toch sporters af en maakte maandag bekend een symfonieorkest te sturen als teken van goede wil. Eerder al maakte president Trump bekend militaire oefeningen in de regio uit te stellen